Ik in relatie tot een ander,
Bijlage 2.1 De Ardennen in een notendop



Uit de Ardennen neem ik vooral mee dat observeren misschien handig is voor het behoud van overzicht, maar niet handig in de betrekking tot het maken van vrienden. Ook neem ik het relativeren wat ik tijdens de tocht deed mee. "Als ik dit kan...., kan ik dat ook." Op dag 3 (ongeveer) kwam ik er achter dat het niet echt uit maakte wat je zei, een gesprek kiest vanzelf wel een richting en stopt anders. Zo heb ik het met Andries over geesten en dromen gehad. En stopte mijn "gesprek" met Jesse aardig snel nadat ik vroeg of hij moe was. Want, natuurlijk was hij dat. Duuh.
Sensitiviteit en Assertiviteit,
Ik ben veel sensitiever dan assertiever. Toch geloof ik niet dat ik niet assertief kan zijn. Op Hapkido was het een tijdje een onderwerp. De hoofdvraag was wanneer je Hapkido in het echte leven mag gebruiken. Hapkido is een zelfverdediging sport en onze hoofdtrainer Jelte de Graaf geeft ook assertiviteit cursussen. "Assertiviteit is het op komen voor jezelf of een ander, met respect voor de ander en jezelf. Hapkido moet ook zo gebruikt worden. Als verdediging, maar met respect voor beide partijen. Niet als aanval." Ik vind niet dat Hapkido hierdoor niet onder het kopje assertief valt en alleen maar sensitiviteit uitstraalt. Juist het niet aanvallen van iedereen terwijl je het misschien wel kan, maakt Hapkido een assertieve sport.
Persoonlijk mag ik wel wat assertiever zijn, zeggen welke taken mijn voorkeur hebben of aangeven dat ik iets niet kan doen. Sensitiviteit erken ik wel. Als iemand te laat komt wil ik altijd eerst weten waarom voordat ik hem / haar op zijn kop kan geven. Dat met de gedachte dat er misschien wel iets aan de hand zou kunnen zijn.
In een opdracht kwam weer iets terug wat ik weer aan Hapkido kan koppelen. Respect. Mensen laten in hun eigenwaarde scoorde heel hoog op mijn uitslag. Dit maakt mij sensitief. Dit heeft met Hapkido te maken omdat het een Zuid-Koreaanse sport is, we met rangen werken in de vorm van band kleuren, de trainer heeft altijd gelijk. Je groet (buigt) , loopt achter de trainer langs, vloekt niet en gaat goed met het materiaal om. En het allerbelangrijkste je respecteert elkaar.
Door mijn sensitieve houding ben ik altijd open voor overleg en erg flexibel. Ik wil graag wat assertiever worden, omdat ik denk dat het me kan helpen als ik een leidende rol op me neem.
Bijlage 2.2 Opdracht Assertiviteit vs Sensitiviteit, wat ben ik?
Feedback krijgen,
De door mij gestelde vragen. Vragen uit het boek: Sportmethodes voor het HBO. Ik kwam deze vragenlijst tegen en was erg nieuwsgierig hoe mensen deze voor mij in zouden vullen.
Verandering:
Ik neem meer verantwoordelijkheid op me. Dit deed ik al buiten de opleiding om omdat ik me daar al meer op mijn gemak voelde.

Feedback blok 1.2, beginsituatie

Feedback samenwerking vriend, tevens de eerlijkste persoon die ik ken.

Feedback vriendin met wie ik verjaardagen plan.

Feedback blok 1.4:
Te veel navragen. Actief en gemotiveerd.
terugkerende feedback bij het geven van een training in bijvoorbeeld S&I:
- Heb de oefeningen die wilt doen op een rijtje.
- Er was een goede sfeer.
- Je liet eerst iemand praten en daarna reageerde je pas. Dit is positief maar niet als het je te vaak gebeurd. Je mag iets meer de leidende factor zijn.
- Voorbereiding was goed, alle spullen stonden klaar voor gebruik.
- Tijdsbewaking ging goed.
- Stemgebruik kan beter. Deze komt telkens terug, ook bij het geven van presentaties. Hier moet ik echt aan werken.
Feedback geven:
"Als je niks hebt om te corrigeren, dan heb je iets om te complimenteren. Als je niks ziet om op te complimenteren dan heb je iets om te corrigeren."
Dit is het resultaat van nu ongeveer een jaar sportkunde. Ik vond het lastig om bij het training geven op een gepaste manier contact te vinden. Daarom heb ik deze regel voor mezelf opgesteld. Hierdoor kun je eigenlijk bij iedereen wel contact leggen. Er is geen 3e optie, je kunt overal wat van zeggen. Vaak vermengen de 2 opties zich en kun je zowel een compliment geven als een correctie. Door deze regel weet ik waar ik naar zoek, ik vind een focus en voel me minder opgejaagd om ergens wat van te vinden.
Bijlage 2.3 Feedback Intro

Bijlage 2.4 Feedback geven
Feedback gegeven aan een klasgenoot, betreft blok 1.4:
Wat zie jij als mijn grootste kwaliteit?
Je bent accuraat en nauwkeurig, je hebt dit blok de verantwoordelijkheid op je genomen van de infographic en de poster. Deze zagen er erg strak uit. De uitgevoerde opdrachten of onderdelen waar jij mee bezig was geweest zagen er kwalitatief goed uit. We hebben samen de infographic toen afgemaakt en sommige onderdelen moesten opnieuw. De opdrachten die jij had gemaakt hoefden niet opnieuw. Ik denk dat dat wel iets zegt over je nauwkeurigheid en je accuraat werken.
Welke 3 woorden omschrijven mij het beste?
Accuraat en nauwkeurig, Verantwoordelijk en betrokken.
Accuraat en nauwkeurig zijn in vraag 1 beschreven.
Je bent verantwoordelijk omdat je niet alleen zorg draagt voor het leveren van je eigen kwaliteit maar ook anderen toespreekt wanneer ze te weinig aanwezig zijn of de opdrachten niet goed genoeg uitvoeren. Je bent hierdoor verantwoordelijk omdat je daardoor zorgt dat anderen betrokken blijven en kwaliteit leveren. Waardoor we een goed product kunnen aanleveren.
Je bent betrokken omdat je eigenlijk altijd aanwezig was, verantwoordelijkheid nam voor het project en tijd maakte voor extra werk. Ook al kwam het je eigenlijk helemaal niet uit. Toch de tijd nemen en de opdracht doen maakt je betrokken. Je komt met ideeën en argumenten. Je hebt eigenlijk altijd wel inbreng.
Wat is mijn onderschatte talent?
Ik weet niet of je hier al bewust van bent of niet en of je het onderschat of niet. Ik vond het in ieder geval erg fijn dat je iedereen in het projectgroepje betrokken hield. Je sprak aan, motiveerde en activeerde. Dus jouw onderschatte talent: Het team betrekken.
2 Belangrijke valkuilen/ ontwikkel punten:
- Neem niet te veel op jezelf. Je spreekt al heel goed aan maar daar tegenover nam je wel alle verantwoordelijkheid voor de infographic. Als jij bereid bent om een trein te missen zodat je kwaliteit kan leveren, kun je dit ook van anderen vragen.
- Je spreekt wel aan maar bent nog aardig stil. Je hebt altijd wel inbreng maar gooi dit zelf ook eens op tafel. Eis de aandacht maar eens op met wat jou leuk lijkt om te organiseren of wat je absoluut niet wilt. Je geeft wel je mening maar loopt er nog niet mee te koop.
Hoe is het om met jou samen te werken?
Ik vond het erg fijn, je was erg betrouwbaar. Ik kon er eigenlijk wel vanuit gaan dat je er was en voorbereid. Je was voor mij ook een beetje het aanspreekpunt richting de rest. Omdat je betrouwbaar bent en de rest kan motiveren. Ik heb eigenlijk niks negatiefs om echt te zeggen. Je was aanwezig, voorbereid, betrokken, bereid om langer door te gaan, nam verantwoordelijkheid en zei het als er een keer iets niet goed ging. Ik vond het erg fijn om met je samen te werken.
Wat zijn te ontwikkelen vaardigheden?
- Het lijkt mij heel leuk om te zien als je een (grotere) leidinggevende rol op je neemt. Want hoewel je dan misschien knopen moet doorhakken ben jij wel iemand die het met iedereen kan vinden en luistert naar elk argument, voor het maken van een keuze. Je hebt alle ingrediënten van een leider in je en ik wil je uitdagen om die rol aan te nemen.
- Ik weet niet hoe erg je het hier mee eens zult zijn, maar ik ga zeggen : extravert zijn/ je uiten.
Ik heb bijna niet je van je gehoord tijdens het maken van plannen, misschien omdat je er mee eens was maar ook dat is fijn om bevestigd te krijgen. Ik wil niet beweren dat je geen inbreng had, dat had je juist wel. Maar meer van je horen zou ik niet erg hebben gevonden. Af en toe overlegde je iets met mij 1 op 1, dat vond ik fijn. Of ging met Sander iets bespreken, dat ging volgend mij prima. Maar had van mij ook in de groep gemogen. Nu snap ik dat je niet alles in een groep wilt bespreken, niet alles hoeft altijd langs iedereen. Maar ik denk dat de anderen daar ook wel wat aangehad zouden hebben.
- Ter verduidelijking, ik ervaar dit in kleine mate, maar voor vuilkuil 2 leek mij dit wel gepast.
Bijlage 2.5 Feedback krijgen.
Feedback krijgen:
Ik liep aan tegen het letterlijk ontvangen van feedback, bijvoorbeeld bij Spal.
Er vond een soort ruilhandel plaatst waarin je feedback aan elkaar gaf. Echter het is me vaker dan eens overkomen dat ik geen feedback kreeg tegenover het feedback wat ik wel verstuurd had. Dit is mij bij 3 personen uit de klas overkomen en een iemand 2x achter elkaar en de ander zei telkens wel toe maar stuurde telkens niks. Alleen Silke stuurde dezelfde dag nog een filmpje terug.
Ik vraag het wel na en ook erg duidelijk als het nodig is. "Ik heb het nu nodig dus , ik zou het fijn vinden als..." Maar op het moment iemand een reden gaf het niet te kunnen doen was ik al vrij snel tevreden met dat antwoord. Of nou ja, tevreden? Dat eigenlijk niet.


( Ik heb helaas niks mogen ontvangen.)


(Uiteindelijk ontvangen)
Mijn oplossing was om anderen te vragen en Wietske en Robin bleken de betrouwbaarste:
Robin stuurde binnen een halfuur ( inclusief upload tijd een reactie terug.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb